Poradna HITACHI DS14DFL

Autor: still_wolf | Vloženo: 24.07.2012 000 16:00 | Témata: Poradna HITACHI DS14DFL

still_wolf

still_wolf

Hitachi DS14DFL vs Makita 6281DWAE

Dobrý den,
rozhoduji se mezi Hitachi DS14DFL a Makita 6281DWAE. Co mě nejvíce zarazilo je typ použité baterie. Co myslíte, je opravdu NiCd horší než LiOn, především co se týče nutnosti vybití?

  • Pavel Zvěřina

    Pavel Zvěřina

    9. srpna 2012 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Zdravím, radí Vám opravdu dobře. Pokud budete vrtačku používat denně a v různých podmínkách (horko, zima), je v jistém ohledu NiCd baterie lepší. Nicméně je to dávno překonaná technologie a s Li-Ion baterií se Vám nejspíš nestane, že sáhnete do kufru pro vrtačku a ze všeho nejdřív budete muset nabíjet, případně bude baterie zničená. Mluvím ze zkušenosti s používáním NiCd DeWalt a Hitachi, jdu do Li-Ion Hitachi, i když jsem poslední mašinu koupil před rokem a půl. Chtěl jsem ušetřit ...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
    • still_wolf

      10. srpna 2012 - still_wolf

      Dobrý den,
      nakonec jsem se rozhodnul kontaktovat známého z VUT v Brně. Li-iOn jsou skvělou volbou, pokud budete baterie často používat, jinak se vyplatí Ni-Cd z důvodu stárnutí částic apod.


  • Ota Svojše. - NaradiOnline

    Ota Svojše. - NaradiOnline

    24. července 2012

    Dobrý den, jednoznačně bych šel do Li-Ion, NiCd akumulátor má větší hmotnost, již zmíněný problém s nabíjením atd. Z naší nabídky bych nabídl akční

    http://www.naradionline.cz...

    http://www.naradionline.cz...

    http://www.naradionline.cz...

    S pozdravem

    Ota Svojše
    [email protected]

    http://www.naradionline.cz/

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • still_wolf

      24. července 2012 - still_wolf

      Dobrý den, Osobně jsem prošel celý trh a rozhoduji se přímo mezi modely Hitachi DS14DFL a Makita 6281DWAE. Jejich váha je stejná, vybíjení akumulátorů od Makity je nízké. Ovšem velký problém vidím v nabíjení. S aku vrtačkami nemam velké zkušenosti, ale vím že u jiných apliakcí se tento neduch řeší nabíječkou, která zajistí vybití akumulátoru a následně provede nabíjení. Jak je tomu u dotyčné makity? Děkuji


  • 24. července 2012 - Oficiální zástupce obchodu TOPNÁŘADÍ

    Dobrý den,nabíjecí doba u baterie Makita Nimh je 45min oproti Hitachi 30min.Osobně z vlastní zkušenosti bych řekl,že Makita má více zkušeností s výrobou akumulátorů a jejich výdrží v kombinaci s inteligentní nabíječkou.Baterie Nimh výrobci ,,dohání" větší kapacitou Ah.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne (1)
    • still_wolf

      25. července 2012 - still_wolf

      Dobrý den,
      nejedná se mi o dobu nabití, ale o nutnost úplného vybití akumulátorů NiCd, aby mohla být nabíjená a nedocházelo k výraznému opotřebování. Kdežto Hitachi DS14DFL má Li-iOn, které mohou být nabíjeny kdykoliv. Ale tento neduh u NiCd lze odstranit a to nabíječkou, která by zajistila vybití NiCd akumulátoru a teprve poté by provedla nabití. S těmito systémy jsem se ovšem setkal u jiných zařízení a nevím jestli tento systém nabíjení akumulátorů je i u nabíječky pro aku šroubovák Makita 6281DWAE. Proto se Vás ptát, pokud vložím akumulátor NiCd do nabíječky od aku šroubováku Makita 6281DWAE, dojde přímo k nabití a tím ke snížení kapacity a životnost akumulátoru. Nebo dojde k vybití na požadovanou hodnotu a poté k nabití? A po nabití dojde k ukončení procesu nebo se akumulátor začne opětovně vybíjet?
      Děkuji


    • still_wolf

      25. července 2012 - still_wolf

      Tak jsem se spojil se servisem Makity a zjistil, že nabíječky neumí vybíjet akumulátory, což je velká škoda jelikož se jedná o jeden malý obvod, který by se nastavil podle parametrů od výrobce. Zároveň výrobce nedoporučuje vybíjení akumulátorů, protože je složen z 12 článků, takže paměťovým efektem bude namáhán jeden z nich a ne tak výrazně. Pak jsem se pídil po informacích o Li-iOn a zjistil, že jsou vhodná pro častější používání. Kvůli náchylnosti jejich článků, horší odolnosti teplotě, vlhkosti. A hlavně kvůli postupnému stárnutí, tedy rozkladu článků vlivem lithia. Kdežto NiCd se opotřebovávají pouze nabíjením. Také je náchylnější na skladování. Rozdíl váhy je 0,4 kg, což je poměrně zanedbatelné. Pokud bych toto shrnul, tak pro běžného člověka a ne profíka se vyplatí spíše NiCd a ne Li-iOn. Po konzultaci ještě s pár obchody jsem zjistil, že Li-iOn akumulátory doporučují především proto, že se jedná o novou technologii. A že je jakási móda v jejich aplikaci. Přesnější parametry a vlastnosti již neznají, protože by se jinak zeptali na aplikaci a nedoporučovali by bezhlavě Li-iOn.


    • Ota Svojše. - NaradiOnline

      10. srpna 2012 - Ota Svojše. - NaradiOnline

      Mam s různými akumulátory ( Nicd, NiMh, Li-Pol, Li-ion, Li-Fe , A123 ) , dost zkušeností z leteckého modelářství. Aby nabíječka dokázala vybíjet potřebuje velkých chladič - energie s akumulátoru se musí někam vyzářit. Poučné čtení ohledně Li- xxx http://www.zajic.cz/ . Za mě si pořád myslím, že výhody LI-ion převyšují nad Ni-cd ;-)


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.